Abazović: U Crnoj Gori se stvara toksična atmosfera, zaslužujemo da budemo pomireni

 Abazović: U Crnoj Gori se stvara toksična atmosfera, zaslužujemo da budemo pomireni

Potpredsjednik Crne Gore Dritan Abazović kazao je da ga od spoljnopolitičkih prilika mnogo više opterećuju one unutrašnje, te je stoga apelovao na sve političke djelatnike, institucije, medije i cjelokupnu javnost „da izokrenu stvari i počnemo više da govorimo o realnim problemima koji nas muče“.

„Stvaramo toksičnu atmosferu, koja može da ima dalekosežne posljedice po Crnu Goru. Građani Crne Gore zaslužuju da budu pomireni. Konačno moramo prestati da u svakom činu tražimo neprijateljstvo. Crna Gora mora da iskorači. Najbolji način je da u bližnjem svom ne vidimo neprijatelja, već prijatelja”, kazao je Abazović.

Abazović je na Regionalnom Evroatlantskom Kampu REACT kazao da je članstvo u NATO imalo višestruke benefite za Crnu Goru. 

„Prije svega, najveći benefit je taj što je u Crnoj Gori zavladao sistem sigurnosti, koji je, nakon prve demokratske smjene vlasti, omogućio da se Crnoj Gori ne desi scenario kakav se desio u Siriji ili Ukrajini”, naveo je Abazović. 

Potpredsjednik Vlade je kazao da je Crna Gora tranziciju uspjela da izvede na jedan miran i dostojanstven način, a da je za to članstvo u NATO, iako ne presudno, uticalo na svoj način.

„Naše učlanjenje u NATO je bio motiv više da se sve odigra na miran način i da međunarodna javnost Crnu Goru percipira kao dio zapada”, dodao je on. 

Abazović je istakao da je Crna Gora, od zemlje koja nije emitovala sigurnost, nakon tri godine članstva u NATO savezu, ostvarila veliki demokratski iskorak, kao i da je došlo do povratka suvereniteta građanima. 

„,Nadam se da se politički monopoli u Crnoj Gori više neće dešavati, već da će građani na izborima slobodno birati različite političke opcije. Pozitivan rezultat toga je da će se ubuduće svako dobro zapitati da li je dobro ono što radi”, naveo je Abazović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je još kazao da je prezadovoljan i pozitivno iznenađen činjenicom da je nova Vlada dobila međunarodnu podršku već nakon 12 ili 13 radnih dana.

„Dobijanje međunarodne podrške je nešto najbolje što smo do sad postigli. Zaista je veliki uspjeh fizička posjeta premijera Briselu, ako imamo u vidu da se tamo u posljednje vrijeme praktikuju zajednički fizički sastanci. Time je poslata jaka i jasna poruka Vlade Crne Gore međunarodnoj zajednici, kao i političkim djelatnicima u Crnoj Gori”, saopštio je Abazović.

Odgovarajući na postavljeno pitanje u vezi sa Zakonom o porijeklu imovine, Abazović je istakao da je taj zakon osnovni preduslov borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je istakao da je neophodno usvojiti ga što je prije moguće.

„Ne želim nikog konkretno da targetiram, zato ću reći da kontrola može da počne od mene, pa preko mojih kolega iz Vlade, a zatim neka stigne do predsjednika Crne Gore i svih drugih javnih djelatnika. Mislim da će mnogima biti neprijatno kada im kontrola pokuca na vrata”, zaključio je Abazović.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još