Mještani Vinicke pozivaju Vladu da sačuva rijeku

 Mještani Vinicke pozivaju Vladu da sačuva rijeku

FotoPcnen

Mještani sela Vinicka zatražili su od Vlade Crne Gore da što prije donese ponišenje odluke o rješenju kojim je data koncesija na dijelu vodotoka Vinicka rijeka. Koncesionar je beransko privredno društvo Rudi Enerdži, za izgradnju male hidroelektrane.

“ Strpljivo smo čekali da se nova Vlada formira. Sada kada je to urađeno tražimo što hitniji odgovora da li Vlada planira da stavi van snage odluku o dodjeli koncesija za izgradnju elektrane na Vinickoj rijeci. Napominjemo da smo prije parlamentarnih izbora nezvanično obaviješteni da je dokumentacija pripremljena i da se čeka prva sjednica Vlade na kojoj će se pomena odluka zvanično potvrditi. Zato insistiramo da nam odgovorni u Vladi kažu da li su, poslije svega, spremni da udovolje našim zahtjevima kojim godinama tražimo da se Vinicka rijeka zaštiti od bilo kakve devastacije. Tim prije jer mještani ne žele više da žive u neizvjesnosti oko ovog za nas životnog pitanja“, kazao je za Dan Novica Lainović predsjednik Mjesne zajednice.

Mještani su na brojnim protestima stavili do znanja da će svim sredstvima suprotstaviti izgradnji elektrane na Vinickoj rijeci.

„Prije tri godine mještani su ustali i jasno kazali stop nasilju. Poručili su još tada da će životima braniti Vinicku rijeku. To su, uosalom, i dokazivali kad su stajali ispred kordona policije. Siguran sam da od tog nauma nikad neće odustati, jer svi treba dobro da znaju da je Vinicka rijeka izvor našeg života oko koga smo se vjekovima okupljali“, poručio je Lainović.

Mještani su ponovili da bi remećenje korita Vinicke rijeke bila pogubna stvar.

“ Izgradnja hidroelektrane na Vinickoj rijeci ugrozila bi seoski vodovod, zatim seoske jazove koje koristimo za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, kao i vodopojila za napajanje stoke. Zna se da se brojni Vinićani bave poljoprivrednom proizvodnjom i to za njih predstavlja jedini izvor egzistencije. Oni svoje proizvode plasiraju širom crnogorskog tržišta. Dobre prinose ostvaruju zahvaljujući Vinickoj rijeci, koju koriste za navodnjavanje. Ukoliko bi neko cijevima kanalisao ovu rijeku, kako je to planirano, onda bi proizvodnja bila ugašena, jer ovdje nema roda ukoliko izostane navodnjavanje. Sve to govori da su naši zahtjevi potpuno opravdani „, istakli su mještani.

Izvor:Dan


Poštovati sud i volju naroda
Novica Lainović navodi da se ubuduće mora čuti sud lokalnog stanovništva prije nego što se donesu odluke o korišćenju prirodnih dobra. Kazao je da je to put koji vodi ka razumnim rješenjima.

– Da se kojim slučajem narod pitao nikad se ne bi donijela odluka o izgradnji elektrane na Vinickoj rijeci. Na to ukazuje i anketa koju smo sproveli prije dvije godine kad su skoro svi žitelji Vinicke kazali da su protiv izgradnje pomenutog postrojenja. To znači da narod mora da se pita prije nego se krene sa iskorišćavanjem naših zajedničkih dobara. Jer narod najbolje zna šta je ispravno i šta je zajednički interes. Jer i u minulim vjekovima narod je jasno kazao da je rijeka prirodno dobro i da ona pripada svima, a ne samo pojedincima – naglasio je Lainović.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još