Obradović: Fotografija je priča koju ne uspijevam da ispričam riječima

 Obradović: Fotografija je priča koju ne uspijevam da ispričam riječima

Fotografije ovog mladog, talentovanog čovjeka, svakodnevno se mogu vidjeti na našem portalu. One su istinska umjetnost koja inspiriše, a Beranac Vladan Obradović inspiraciju za njih traži u prirodi i predjelima kojima smo velikodušno nagrađeni. Za sebe kaže da je avanturista koji voli da istražuje svijet oko sebe kroz putovanja, druženje, upoznavanje, kulturu, prirodu i planinarenje.

Kada i zbog čega si zakoračio u svijet fotografije?

 Fotografijom sam počeo da se bavim sasvim slučajno. Kupio sam malo bolji telefon i počeo da fotkam sve oko sebe. U početku su to su bile sasvim obične fotografije, ali meni drage. Bilo je to prije pet godina, dok sam radio u Tivtu.  Magični zalasci, moment kad Sunce u zalasku ljubi horizont. Prizori koji ostavljaju bez daha i koje jednostavno poželiš da „sačuvaš“. To me je na neki način podstaklo da zavolim fotografiju. Kako je prolazilo vrijeme tako su i moje fotografije postajale značajnije. Otkrio sam neki drugi svijet, svijet fotografije koji sam prigrlio, odmah. Počev od makro fotografije, preko pejzaža, portreta, pa sve do astro-fotografije. Ono čemu sam se najviše posvetio je fotografisanje prirode.  Volim spontane fotografije i smatram da su one najbolje od svih.

Moju pažnju uvijek je privlačio kosmos. Još kao dijete sam želio da imam mali teleskop i da pratim kretanje nebeskih tijela i približim sebi taj beskraj. I tada sam znao  da je oprema kojom bih mogao da vidim zvijezde skupa i mogao sam samo maštati o tome. Danas, posle toliko godina, imam opremu sa kojom mogu da se približim nebeskim tijelima i objektivom zavirim u taj “ Veliki kosmos“.

Tehnike fotografisanja i oprema se brzo mijenjaju, da li uspijevaš održati korak sa vremenom?

 Najbitnije je da volite ono što radite. Sva ta moderna tehnika jeste dobra i olakšava nam mnogo stvari, ali se znanje i kvalitet kriju u oku posmatrača. Dobru fotografiju ne čini dobrom samo oprema koju koristite. Ako ne znamo sebe da izrazimo kroz fotografiju, da u nju unesemo dio duše i pošaljemo pravu poruku , ne može nam puno pomoći ni skupa oprema. Mada moram priznati da je lakše raditi sa dobrom opremom. Vodim se parolom da nije do foto-aparata, već do onoga ko stoji iza njega.

 Da li je fotografija samo tvoj hobi ili planiraš da se „ozbiljnije“ baviš ovom umjetnošću?

 Da, za sada je samo hobi. Slagao bih ako bih rekao da nije bilo nekih sitnih poslova, koji su mi pomogli da priuštim sebi bolju opremu. Opet ističem da je za sada to samo hobi jer zaista uživam u ovome što radim, a za sada su mi pozitivne reakcije ljudi koji me prate na društvenim mrežama pokazatelj da sam na dobrom putu. Planiram da kada se za to steknu uslovi, a nadam se da će se to brzo desiti, otvorim svoj studio u kojem ću početi da  ozbiljnije radim kao i moje kolege fotografi. Do tada fotografija ostaje moj hobi kroz koji iskazujem ljubav prema prirodi, trenutku, životu.

Da li je teško napraviti dobru fotografiju?

Samo ću reći da je fotografija jedna priča koju ne uspijevam da ispričam riječima. Da, nekada je baš teško napraviti dobru fotku, nekad čekam po par sati da se pojavi savršeni trenutak i zgrabim taj momenat. A nekada uzmem samo aparat, čuje se škljoc i nastane magija.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još