Mini hidroelektrana“Miolje polje“ uskoro počinje sa radom

 Mini hidroelektrana“Miolje polje“ uskoro počinje sa radom

Foto: Benergo

Mini hidroelektrana „Miolje polje”, izgrađena na gradskom vodovodu ubrzo bi trebalo da počne sa radom, najavljeno je iz lokalne uprave. Svi radovi su završeni i čeka se dozvola za puštanje elektrane u rad. Hidroelektranom će rukovoditi opštinsko preduzeće „Benergo” formirano prije nekoliko godina sa ciljem da se bavi proizodnjom, prenosom, distribucijom i trgovinom električnom energijom.

„Tokom minulih godina imali smo brojnih poteškoća i opstrukcija sa određenih adresa kada je u pitanju izgradnja hidroelektrane na gradskom vodovodu. No, napokon došlo se do valjanog rješenja. Oprema je postavljena i završeno priključenje elektrane na distributivni sistem. Sada se čekaju samo odgovarajuće dozvole da se elektrana pusti u rad i to će se, nadamo se, desiti vrlo brzo“, kazali su za Dan iz lokalne uprave.

Naglasili su da se radi o korisnoj i isplativoj investiciji s obzirom da će naznačena elektrana godišnje ostvarivati značajne prihode.

„Snaga ove male hidroelektrane biće oko 300 kilovata, što znači da će na godišnjem nivou proizvoditi struju u vrijednosti od oko 250.000 eura.Kao što je poznato mi proizvedenu struju ne možemo direktno koristiti, već ćemo je usmjeravati ka elektroenergetskom sistemu Crne Gore. Ali, za novac koji budemo dobijali od prodaje struje iz ove minielektrane moći će da se podmire kompletni troškovi gradske rasvjete“, istakli su iz lokalne uprave, odbacujući kao potpuno neosnovane glasine da će izgradnja pomenute mini hidroelektrane negativno uticati na kvalitet vode sa gradskog vodovoda.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još