„Loše zakonske regulative, uticaj politike i zakašnjele reakcije nadležnih, razlog za nestajanje beranskih šuma“

 „Loše zakonske regulative, uticaj politike i zakašnjele reakcije nadležnih, razlog za nestajanje beranskih šuma“

 U Crnoj Gori je samo  tokom 2019. godine  nezakonito  posječeno oko 6.000 metara kubnih drveta, u državnim šumama i 339,87 metara kubnih u privatnim šumama. Protiv onih koji su nelegalno sjekli šume podnesene su 393 krivične i 19 prekršajnih prijava. Najveći broj podnesenih prijava je u područnim jedinicama na sjeveru naše države. Propusti Uprave za šume, bespravna sječa, neodgovornost koncesionara, samo su neki od razloga zbog kojih se po mišljenju mnogih moramo zabrinuti nad sudbinom jednog od naših najznačajnijih resursa.

Novica Obradović

Izostale reakcije nadležnih organa

  Predsjednik SO Berane Novica Obradović navodi da su šume na teritoriji beranske opštine izložene zloupotrebi sistema kako bi određeni privilegovani pojedinci koristili šumsko bogatstvo i ostvarivali lični interes. Loše regulative, uticaj politike i  zato što se sa preduzimanjem mjera u cilju ograničavanja i spriječavanja onih koji se bave nedozvoljenim radnjama značajno zakasnilo, razlozi su situacije u kojoj se nalazimo, smatra on. Obradović naglašava da je na problem eksploatacije beranskih šuma ukazivao i ranije.

„Još  2017. godine koncesionar iz Berana DOO „Nikola“ dobio je koncesije iako je dao za deset eura manju cijenu po kubiku građe u odnosu na ostale, odnosno na konzorcijum „Berkom“ koji je u tom trenutku aplicirao da dobije koncesije. Taj proces je dobio epilog na sudu i sud je dokazao da je pomenuto preduzeće koncesije dobilo tako što je prijavilo veći broj radnika zaposlenih u drvopreradi nego što je to bilo stvarno stanje. Drugi put sam na ovaj problem ukazao prije nekoliko mjeseci kada su mještani Kaludre blokirali puteve jer je isto preduzeće šumu izvozilo kamionima koji su daleko premašivali dozvoljeni teret za transport lokalnim putevima. Očekivao sam da će nakon što je javnost upoznata sa tim da su mještani izašli i blokirali put neko od predstavnika državnih organa i institucija sistema pokušati da riješi problem, što se nije desilo“, kaže Obradović.

On smatra da se sa reakcijom zakasnilo ili da je ona zakazala što je kulminiralo fizičkim obračunom između radnika pomenutog preduzeća i predstavnika MZ Kaludra.

„Iako je ovaj sukob u javnosti okarakterisan kao kafanska tuča, to svakako nije tačno. Riječ je o tome da su radnici pomenutog  preduzeća napali one koji ukazuju na ono što smatraju štetnim pojavama. Da su institucije sistema adekvatno odreagovale do tog nemilog događaja ne bi došlo. Institucije su te koje treba da reaguju kad do problema dođe. U konkretnom slučaju imamo situaciju da se uporno ukazuje na problem i nepravilnosti a da privilegovani koncesionari dobijaju priliku da sijeku beranske šume, dok oni koji to žele da rade na pošten način bivaju uskraćeni za to pravo. Očekujem da će u narednom periodu shodno promjenama koje su se desile nadležna Ministarstva  i državni organi raditi savjesnije i odgovornije kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo“, istakao je Obradović.

Foto:M Jelić

Kocesionari tvrde da su žrtve samovolje pojedinaca i da rade u skladu sa zakonom

Vlasnik preduzeća DOO  „Nikola“ smatra neosnovanim napade predstavnika MZ Kaludra i naglašava da radi po zakonu.

„Kada je riječ o koncesijama, one su dobijene u skladu sa Zakonom, ispoštovana je sva procedura predviđena od strane Uprave za šume. Ono što odgovorno tvrdim je da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Širu javnost želimo informisati da je naša kompanija u 2019. godini po osnovu koncesionih naknada uplatila u držani budžet iznos od 650.000,00€ od čega je opština Berane prihodovala 70% ili oko 450.000,00€ . Naša kompanija već mjesecima trpi pritiske i probleme od strane pojedinaca i organizacija koje te pojedince predstavljaju, trpimo velike troškove, blokade puteva i samovolju pojedinih građana zbog čega smo morali da smanjimo proizvodnju i otpustimo jedan broj radnika. Takođe želim da napomenem da se na terenu nalazi posječena i primljena roba koja je dovedena do propadanja a koju ne možemo da dopremimo do naših proizvodnih pogona, zbog nečijeg hira i samovolje“, dodaje on.

Marinko Barjaktarović

NVO sektor predlaže uvođenje moratorijuma na sječu šume

Direktor NVO „Sjeverna zemlja“ Marinko Barjaktarović“, ističe da se rješavanju ovog problema mora pristupiti po ugledu na zemlje iz okruženja i uvesti moratorijum na sječu šume.

„Bespravna sječa šuma je veliki problem koji se negativno odražava na životnu sredinu, a samo neke od posljedica bespravne sječe su degradacija zemljišta, erozija, uništavanje biljnog i životinjskog svijeta.

Podnošenjem krivične prijave beranske policije zaposlenom u Upravi za šume je jedan u nizu dokaza kakav je bio odnos vlasti i pojedinaca prema jednom od naših najvećih resursa.

Smatram da će krivična prijava koja je podnesena protiv zaposlenog u Uprav za šume biti samo jedan u nizu koraka ka preispitivanju svih dosadašnjih koncesionih I drugih akata koji su doprinijeli da se naše šume nalaze u ovakvom stanju u kakvom su danas. Tome smo svjedoci svakodnevno, prilikom obilaska terena i razgovora sa građanima, predstavnicima mjesnih zajednica i ekološkim aktivistima, te zaljubljenicima u prirodu“, zaključuje Barjaktarović.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još