Problemi radnika „Simon vojaža“ i dalje bez rješenja

 Problemi radnika „Simon vojaža“ i dalje bez rješenja

Foto:Simon vojaž

Nagomilani problemi sa kojima se suočava preduzeće za prevoz putnika „Simon vojaž“, u čijem sastavu se nalazi autobuska stanica u Beranama, razlog su što već nekoliko mjeseci nije došlo do uspostavljanja međugradskog saobraćaja između nekoliko opština na sjeveru, prema kojima je pomenuti  prevoznik ukinuo sve linije na kojima je u minulom periodu prevozio putnike.

Za stanje u kojem se firma trenutno nalazi zaposleni radnici optužuju izvršnog direktora firme „Simon vojaž“Mehmeda Mešu Adrovića.Podsjećamo da se radnici već nekoliko mjeseci nalaze u štrajku.

„Iako smo pozivali na razgovor i dogovor nikako nijesmo nailazili na razumijevanje, u prosjeku nam se duguje preko dvadeset plata. Uz to, doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nam nijesu uplaćivani skoro dvije godine. Tu su i neisplaćene dnevnice, regresi . Stupili smo u štrajk i pozvali  nadležne da se uključe u rješavanje ovog problema, jer se preduzeće zbog nedomaćinskog poslovanja i neizmirenih obaveza našlo pred gašenjem. Poručujemo da od štrajka nećemo odustati sve dok nam se zahtjevi ne ispune, a to znači dok ne dobijemo plate i druga potraživanja”, naglasio je predstavnik radnika Nenad Radičević.

Adrović naglašava da stanje nije alarmantno i da će preduzeće biti konsolidovano čim prođe pandemija izazvana pojavom koronavirusa.

“Tačno je da su linije ukinute, jer je svaki rad u trenutnim okolnostima postao nerentabilan, a i rizičan. Mi ne želimo da, prevozeći putnike, ikoga izlažemo opasnostima. Ujedno, putnika je zbog pojave korone sve manje. Siguran sam da će se stanje popraviti čim epidemija prođe i da će naše preduzeće, i pored određenih poteškoća ponovo biti na usluzi građanima”, naglasio je ranije  Adrović.

Prije petnaest godina, kada je “Simon vojaž” kupio tadašnji Ivangradprevoz, dodaju radnici, u firmi je radilo preko sto zaposlenih, a danas ih ima oko četrdeset.

Podršku radnicima preduzeća „Simon vojaž“ pružio je i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić koji je pozvao Tužilaštvo, Poresku upravu, Centar bezbjednosti Berane i Inspekciju rada da ispitaju poslovanje i eventualne zloupotrebe u ovoj firmi i razriješe komplikovanu situaciju u kojoj su se našli radnici.

„Radnici, njih 35, štrajkuju duže od pet mjeseci i traže svoje zarade, ali državne institucije bivše vlasti nijesu preduzele nikakve korake ka razrješavanju komplikovane situacije u kojoj se nalazi kompanija „Simon vojaž”. Pozivam tužilaštvo i ostale institucije da odlučno reaguju i stanu na put ovoj situaciji, u kojoj po ko zna koji put gledamo obespravljene radnike kako tragaju za pravdom“, kazao je Šćekić.


Osnovno državno tužilaštvo u Beranama pokrenulo je nedavno izviđaj protiv Adrovića, po krivičnoj prijavi koju je posredstvom advokata u Crnoj Gori podnio državljanin Luksemburga Simon Bernard koji je,navodno, vlasnik „Simon vojaža”.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još