Dnevni centar u Beranama prilagodio svoj rad aktuelnoj situaciji,djeci pružaju pažnju i sigurnost

 Dnevni centar u Beranama prilagodio svoj rad aktuelnoj situaciji,djeci pružaju pažnju i sigurnost

Epidemija virusa korona uticala je na to da promijenimo svoje navike, način života pa čak i običaje. Korona utiče na rutinu svih nas ali najviše na rutinu djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Promjena dnevne rutine najranjivijoj kategoriji našeg društva ne prija a ono što povećava kvalitet njihovog života jeste socijalizacija, odnosno provođenje vremena u podržavajućoj okolini koju čine roditelji, nastavnici, vršnjaci u školi, dnevnom boravku, stručna lica.

Upravo zato poštujući sve mjere NKT-a, Dnevni centar u Beranama otvoren je za svoje korisnike a zaposleni se trude da, uprkos okolnostima , pruže djeci pažnju i sigurnost.

Foto: Portal Berane

Direktor Dnevnog centra Miloš Brakočević, za Portal Berane, kaže da nije lako organizovati rad u ovim okolnostima, ali da su se morali  navići i na nove uslove.

 „Prvi talas korone zatekao nas je sve malo nepripremljene za novonastalu situaciju. Po preporukama Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tima Dnevni centar u Beranama bio je zatvoren. Nismo radili od 15.marta do 1. jula. Počeli smo i nakon samo petnaest dana desio se drugi talas pa smo ponovo morali prestati sa radom i nijesmo radili do 1. oktobra“, kaže Brakočević.

 On dodaje da su se povratku u Centar radovali i zaposleni i korisnici usluga Dnevnog centra

„ Prve nedelje  oktobra u Centar je dolazilo deset korisnika, ispoštovali smo sve ono što je od nas traženo, od roditelja smo dobili saglasnost da djeca mogu da borave u Centru. Za  devetnaest korisnika  nijesmo dobili saglasnost i oni ne dolaze, o čemu su u Ministarstvu uredno obaviješteni. Razumijemo ih, ovaj virus je nepoznanica za sve nas, brinu“, dodaje Brakočević.

Foto: Portal Berane

 Broj djece se mijenja iz nedelje u nedelju, dok zaposleni redovno dolaze na posao. Brakočević dodaje da su do sada među zaposlenima imali dvoje inficiranih virusom corona.

„ Imali smo dvije koleginice koje su bile inficirane koronavirusom, ali se na svu sreću  infekcija nije proširila. U Dnevnom centru se poštuju sve medicinske preporuke, djeci se na ulazu u ustanovu mjeri temperatura, nakon što su to roditelji već učinili pred kretanje iz objekta stanovanja. Radnici nose vizire i maske obezbijeđeni smo sa dezinfekcionim sredstvima“, ističe on.

Brakočević se zahvalio svima koji su donirali sredstva za dezinfekciju, kojih kako ističe, imaju u dovoljnim količinama.

Psihološkinja Jelena Milović kaže da zbog aktuelne epidemiološke situacije djeca skraćeno borave u Dnevnom centru.

„Trudimo se da vrijeme provedeno sa djecom maksimalno iskoristimo. Djeca vrijeme provode tako što imaju individualne tretmane, likovne radionice. Nekoj djeci prija auditivna stimulacija, imamo onih  koja vole da crtaju. Lijepo vrijeme koristimo da ih izvedemo na poligon gdje igraju košarke, trudimo se da im bude zanimljivo i da kroz igru nešto nauče“, kaže Milović.

Ona ističe da su se djeca radovala ponovnom povratku u Dnevni centar i da se na njihovim licima mogao vidjeti iskreni osmjeh, onakav kakav samo djeca znaju da upute.   

Foto: Portal Berane

Podsjećamo da je Dnevni centar u Beranama otvoren 2015. godine.Ustanova predstavlja socijalni servis za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, u kome se pruža široka lepeza usluga socijalizacija, njega, socijalna i medicinska rehabilitacija, osposobljavanje za samostalnost u aktivnostima dnevnog života, slobodne aktivnosti, podrška roditeljima i vaspitno-obrazovni rad u kojem se stiču vještine neophodne za svakodnevni život. Korisničko pravo Dnevnog centra imaju djeca i omladina sa smetnjama i teškoćama u razvoju od 3 do 27 godina. Maksimalni kapacitet Dnevnog centra je 30 korisnika. Zgrada u kojoj je smješten Dnevni centar u potpunosti odgovara potrebama korisnika i ima: prostorije za individualni i grupni rad, salu za fizikalnu terapiju, senzornu sobu, trpezariju.

Kada je u pitanju tehnička opremljenost, može se reći da Dnevni centar posjeduje veoma dobru opremu za rad sa djecom i omladinom sa smetnjama u razvoju, mada se tokom rada, a u cilju unaprjeđenja istog, nastoji utvrditi šta je još potrebno. Pored edukativnog materijala ustanova posjeduje i specijalni logopedski set, neurofeedback aparat, asistivnu tehnologiju, senzornu sobu, brojne uređaje za fizikalnu rehabilitaciju a u planu je nabavka još posebne opreme.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još